تحلیل مجید جلالی از عملکرد تیم ملی فوتبال ایران و هشدار در مورد ضعفها
به گزارش خبرنگار مهر، تیم ملی فوتبال ایران در پایان هفته ششم رقابتهای گروه A انتخابی جام جهانی ۲۰۲۶ با کسب ۱۶ امتیاز در صدر قرار گرفت تا در فاصله چهار بازی باقیمانده در آستانه صعود به جام جهانی قرار بگیرد.
دو برد اخیر تیم ملی ایران با نتیجه ۳ بر ۲ به سختی مقابل کره شمالی و قرقیزستان به دست آمد تا انتقادت نسبت به عملکرد این تیم افزایش پیدا کند. با این حال امیر قلعه نویی و چند بازیکن تیم ملی ایران نظیر علیرضا بیرانوند انتقادات را غیرمنصفانه دانستند تا آتش اختلاف بین منتقدان عملکرد تیم ملی ایران با وجود صعود به جام جهانی شعلهورتر از همیشه شود.
مجید جلالی مدیر کمیته فنی و توسعه فدراسیون فوتبال با دفاع از عملکرد تیم ملی ایران در خصوص ضعفهای فنی این تیم نیز هشدار داد. او با اطلاع از جزئیات جلسه مربیان تیم ملی ایران درباره نقاط ضعف و قوت این تیم اظهار نظر کرد.
تیمی که همه راضی باشند وجود ندارد
جلالی در گفتگو با خبرنگار مهر درباره انتقاد از عملکرد تیم ملی ایران با وجود کسب ۵ پیروزی و یک تساوی در مرخله سوم انتخابی جام جهانی ۲۰۲۶ گفت: داشتن تیمی که همه فوتبالیها از عملکردش راضی باشند، کار بسیار دشواری است. حتی با وجود تیمهای بزرگ و مربیان سرشناسی مانند گواردیولا، همیشه نارضایتیهایی وجود دارد. به عنوان مثال، اخیراً مقالهای منتشر شده که در آن از رویکرد «ضد فوتبالی» گواردیولا صحبت شده است، این نشان میدهد که حتی در سطح بالاترین تیمها نیز همه افراد نمیتوانند کاملاً راضی باشند.
جلالی ادامه داد: در دوران گذشته، تیم ملی کشورمان نیز گاهی با انتقادهایی مواجه میشد. وقتی تیم به پیروزی میرسید، منتقدان به دفاعی بودن بازی اشاره میکردند و اگر تیم به بازی هجومی میپرداخت و گل میزد، منتقدان بر نقاط ضعف دفاعی انگشت میگذاشتند. این نوع انتقادات از آن دسته هستند که نشاندهنده دلسوزی و نگاه کارشناسانه به فوتبال کشور است.
این انتقادها نه تنها قابل احتراماند بلکه میتوانند به بهبود تیم ملی کمک کنند. تیم ملی ایران اکنون در مسیر صعود به جام جهانی قرار دارد، اگرچه همچنان با مشکلاتی مواجه است که مربیان تیم بر رفع آنها متمرکز هستند.
جلسههای داخلی کادرفنی تیم ملی پر از نقد است
کارشناس فوتبال ایران با بیان اینکه در تعدادی از جلسات کادر فنی حضور داشته است یادآور شد: به چشم دیدم چقدر جلسههای پرفشاری دارند. مربیان تیم ملی بهویژه در جلسات کاری، بهطور جدی در تلاش برای شناسایی و برطرف کردن نقاط ضعف هستند. آنها مدام در حال بررسی چالشهای داخلی هستند. گروه آنالیز تیم، که به خوبی وضعیت تیم را رصد میکند، در تلاش است تا مسائل دفاعی تیم را برطرف کند. این موضوع نیازمند زمان و دقت است و به طور حتم در آینده مشکلات دفاعی تیم برطرف خواهد شد.
قلعه نویی یک تنه نمیتواند
جلالی در دفاع از عملکرد تیم ملی ایران در مسیر صعود به جام جهانی ۲۰۲۶ تصریح کرد: من سوالم این است چرا باید تمام توقعات از تیم ملی و کادر فنی این تیم باشد؟ مشکل ما در بدنه فوتبال است. مشکلات زیرساختی فراوان داریم که باید آن را با برنامه ریزی برطرف کنیم. ما مشکل برنامه کلان داریم.
او درباره نقد تعدادی از مربیان درباره دوری قلعه نویی و دستیارانش از علم روز دنیا یادآور شد: من چنین چیزی را نمیبینم. آنها خیلی تحقیق میکنند. همین برای پیشبرد اهداف فنی مد نظر تیم ملی اهمیت دارد و نباید ان را نادیده گرفت. طبیعی است آنها مشکلات را در رسانهها بیان نکنند و به دفاع از عملکرد خودشان هم بپردازند. این امری کاملاً طبیعی است اما میدانم که آنها بهتر از خیلیها میدانند مشکل در دفاع داریم و اصلاً تیم بی نقصی نبوده و نیستیم. نباید انتظار داشت فقط او مشکل را حل کند بلکه ساختار فنی فوتبال ما دچار ایرادات اساسی است.
سرمایهگذاری در فوتبال و نیاز به تغییرات در کادر فنی
در بخش دیگری از این گفتوگو جلالی در مورد انتقاد کارشناسان از چرخه باطل مربیان داخلی برای کمک به توسعه فنی فوتبال ایران یادآور شد: به مسأله سرمایهگذاری در فوتبال ایران و نیاز به تغییرات در کادر فنی تیمهای باشگاهی پرداخته شد. به گفته کارشناسان، برای بهبود وضعیت فوتبال باشگاهی و تیم ملی، باید به مربیان آشنا با علم روز فوتبال توجه بیشتری شود. برای مثال، باید به جای تکیه بر مربیان داخلی که گاهی در یک فصل چند تیم را تغییر میدهند، از مربیان با تخصص بیشتر استفاده کرد. همچنین باید زیرساختهای مناسب برای آموزش مربیان فراهم شود، زیرا در حال حاضر، کلاسهای آموزشی برای مربیان اغلب به صورت تئوریک و بدون کاربرد عملی برگزار میشود.
۳۰۰ میلیون دلار گردش مالی بی ثمر!
مدیر کمیته فنی و توسعه فدراسیون فوتبال تاکید مجدد کرد: برای پیشرفت واقعی فوتبال ایران، نیاز به یک برنامهریزی بلندمدت است که تمامی جنبههای فوتبال کشور، از جمله تیمهای باشگاهی، لیگ، تیمهای پایه، آکادمیها و مدارس فوتبال را در بر بگیرد. این برنامه باید با هدف بهبود سیستم آموزشی و تربیت مربیان با کیفیت، بهویژه در زمینههای علمی و عملی، تدوین و اجرا شود. متأسفانه در سالهای گذشته، بیشتر بر جذب مربیان خارجی متمرکز شدهایم و هیچگونه سرمایهگذاری معناداری برای تربیت مربیان داخلی نداشتهایم.
او افزود: در ۲۰ سال گذشته، نزدیک به ۳۰۰ میلیون دلار صرف آوردن مربیان خارجی به ایران شده است، اما هیچ بودجهای برای توسعه مربیان داخلی اختصاص نیافته است. این مسأله یکی از چالشهای اصلی فوتبال کشور است که باید به آن توجه شود. بنابراین، برای تحقق اهداف بلندمدت و پیشرفت در عرصه بینالمللی، باید این روند اصلاح شده و بهطور جدی در تربیت مربیان داخلی سرمایهگذاری شود.
تلاش برای پیشرفت با برنامهریزی دقیق
مدیر کمیته فنی و توسعه فدراسیون فوتبال در نهایت گفت: فدراسیون فوتبال برای رفع مشکلات فعلی و رسیدن به سطح مطلوب در تلاش است. ما برنامه ۱۴۱۴ را داده ایم که باید مورد تأیید و تصویب هیئت رئیسه قرار گیرد و منابع مالی مورد نیاز برای اجرای آنها فراهم شود. این برنامهها نه تنها باید در سطح فنی بلکه در زمینههای مدیریتی و مالی نیز اصلاحات لازم را در بر بگیرند تا فوتبال ایران به دوران پیشرفت واقعی برسد.